Šlehačkový koláč s rebarborou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce
70 g rozpuštěného másla
200 g cukru krupice (lze ubrat)
280 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
vanilkové aroma nebo citronová kůra
Dále:
cca 700 g rebarbory - oloupané
žmolenka
Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu z vaničky
1 lžíce vanilkového pudinku
cukr krupice dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma nebo citronovou kůru a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

  2. Těsto rozetřeme rovnoměrně v předem vymazaném a moukou vysypaném vyšším plechu. Na těsto nandáme po lžících tvaroh, do kterého jsme zamíchali sypký pudink a cukr dle chuti.

  3. Pak celé rovnoměrně posypeme na kousky pokrájenou rebarborou, kterou zasypeme žmolenkou. Výborné je žmolenku ochutit troškou mleté skořice, ale nutné to není.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova, cca 40 minut, kraje se nám začnou odlepovat od okrajů.

  5. Hotový koláč necháme vychladnout, pokrájíme na menší kousky a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem s vanilkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!