Brokolicovotěstovinový nákyp se sýrem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 střední cibule nadrobno
1 brokolice
4 porce zelených těstovin ve tvaru lístků
1 hrst rukoly
1 hrst nakrájené natě z jarních cibulek
pepř podle chuti (čerstvě mletý)
1 lžičku Aromatu či jiné ochucovadlo (př. Vegeta)
sůl podle potřeby
olivový olej
5 dkg másla
1 lžičku vrchem koření na grilovanou zeleninu
1 kalíšek 12% smetany + 1 dl mléka
1 vejce velké
25 dkg strouhaného sýru
3 střední rajčata

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny dáme vařit do osolené vody podle návodu. Cibuli zpěníme na olivovém oleji dozlatova, na ni naskládáme malé růžičky z celé brokolice a za stálého opatrného míchání obracíme. Ke konci přidáme koření na grilovanou zeleninu. Brokolice musí být na skus.. Rajská nakrájíme na kostičky, překrájíme rukolu, na tenké proužky nakrájíme nať z cibulky. Troubu zapneme a nastavíme na 180°C.

  2. Polovinou másla vymažeme větší kastrůlek. Vejce rozšleháme se smetanou. Přidáme polovinu sýru a rozmícháme. Můžeme naředit mlékem podle potřeby. Do scezených těstovin vmícháme zbytek másla, nať z cibulky. Opepříme, poprášíme aromatem. Polovinu těstovin dáme do kastrůlku, na ně rozložíme brokolici, posypeme zbytkem sýru a poházíme polovinou kostiček rajských. Těstoviny i brokolice nesmí být slisované, aby se následně smetana měla kam roztéct. Dáme druhou část těstovin, posypeme rajskými.

  3. Vložíme kastrůlek do vyhřáté trouby. Asi tak po deseti minutách vyndáme, smetanovou směs rozdělíme po celé ploše a vložíme opět do trouby. Dopečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!