Škubánky s mákem a škubánkové smaženky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

1 kg brambor
sůl
asi 200-250 g polohrubé mouky
sádlo
Na posyp:
moučkový cukr
mletý mák
rozehřáté máslo

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme, překrojíme a uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z brambor zpola zcedíme, brambory rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme díry, zasypeme moukou a pod poklicí necháme asi 15 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promícháme dohladka. Z takto připraveného těsta tvoříme lžicí, namočenou v horkém sádle noky, klademe na talíře. Posypeme mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

  2. Pokud nám bramborová hmota zbyde, můžeme z ní udělat smaženky: Z hmoty rukama uděláme placičky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Smažíme na sádle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!