Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
250 ml mléka
2 žloutky (nebo 1 vejce)
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli
600 g hladké mouky
40 g čerstvého droždí
náplň:
5-10 lžic cukru krupice
1-3 lžičky skořice
100 g změklého másla

Postup přípravy receptu

  1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.

  2. Pak ho vlijeme do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.

  3. Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi tak na 40 x 30 cm.

  4. Těsto potřeme změklým máslem (ne rozehřátým, moc by teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.

  5. Pak jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.

  6. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 min na 180 °C horkovzduch a pak zmírníme na 150 °C a dopečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je dobře vypečený, krásně křupe.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!