Silvestrovský plněný vepřový bok

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 – 2,5 kg vepřového boku bez kosti v celku
Náplň:
500 g mletého hovězího masa (třeba ořezy)
300 g vepřového uzeného boku
200 g vepřové plece nebo boku
1 kávová lžička mletého černého pepře
2 vrchovaté čajové lžičky mleté sladké papriky
1 čajová lžička mleté pálivé papriky
2 čajové lžičky soli
3 polévkové lžíce studené vody
1 celé vejce
2 stroužky česneku, rozetřené spolu s 1 čajovou lžičkou soli
Na potření masa před pečením v hmoždíři dokonale rozdrtíme:
1 čajovou lžičku sušeného rozmarýnu
1 čajovou lžičku sušeného oregána
feferonku – množství dle chuti
2 čajové lžičky hrubozrnné soli
1 čajovou lžičku medu
2 polévkové lžíce rozpuštěného sádla
2 stroužky česneku nakrájeného na drobno
Na dokončení:
potravinářský provázek
velkou jehlu
nůž s dlouhou čepelí - třeba filetovací
2 lžíce sádla
vývar nebo vodu na podlévání
alobal na zakrytí

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve začneme s přípravou náplně. Maso nakrájíme na kostky a v mlýnku umeleme. Přidáme obě papriky, pepř, sůl, vejce, vodu a rozetřený česnek se solí. Vše ručně důkladně promícháme a necháme odpočinout.

  2. Vepřový bok vcelku upravíme na úhledný obdélník. Z kratší strany vyřízneme nožem otvor tak, aby nám vznikla hluboká kapsa. Rukou lehce zkontrolujeme vnitřní prokrojení. Kapsa se nesmí nikde proříznout!

  3. Kapsu naplníme připravenou směsí - náplní a otvor klasicky zašijeme. Aby maso po upečení mělo pěkný tvar, svážeme ho potravinářským provázkem.

  4. Svázané maso přemístíme do pekáče. Důkladně potřeme směsí z hmoždíře, podlijeme trochou vody (cca 1 dl), přidáme 2 lžíce sádla. Můžeme přidat i zbytek kůže s masem, který nám zbyl z úpravy masa.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, celkem 30 minut nepřikryté. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 2 hodiny zakryté alobalem. Dopékáme nezakryté na 160 °C podle potřeby, cca 30 minut. Maso v průběhu pečení poléváme výpekem a dle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!