Rybízové muffiny / koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 vejce
1 vanilkový cukr
120 g cukru krupice
100 g rozpuštěného másla
120 ml mléka
200 g hladké mouky
0,5 balíčku prášku do pečiva
cca 250 g rybízu očištěného od stopek
1 hrnek drobenky
moučkový cukr, pokud nepoužijeme drobenku

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko a máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně promícháme. Do těsta nasypeme suché čisté bobule rybízu, který můžeme i barevně namíchat (červený, černý, bílý), vše opatrně promícháme, abychom bobule zbytečně nepomačkali a jen je těstem obalili.

  2. Těstem rovnoměrně naplníme máslem vymazané a moukou vysypané formičky (12-14 ks nebo plech na muffiny) do tří čtvrtin, posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, na cca 25 minut dorůžova. Vlažné vyndáme z košíčků nebo formiček.

  3. Místo muffinů můžeme stejným způsobem udělat i rychlý rybízový koláč. Těsto dáme do menšího pekáčku, který vymažeme máslem, vysypeme moukou, posypeme drobenkou (doporučuji do drobenky přidat půl vanilkového cukru) a pečeme taktéž dorůžova, v předehřáté troubě na 170 stupňů.

  4. Pokud nebudeme používat drobenku, muffiny či koláč můžeme před podáváním ještě pocukrovat. Záleží na kyselosti rybízu a naší chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!