Rozpékané plněné pečivo nebo chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Množství dle počtu strávníků:
chleba, druh dle vlastní volby
houskové bulky, dalamánky, kaiserky, bagetky...
tvrdý sýr Eidam, uzený, Gouda...
sýr plísňový, zrající, Mozzarella...
tavený sýr nebo přírodní Lučina, Palouček, pomazánkové máslo...
šunka nebo salám, klobása, slanina...
paprika, česnek, kapie...
zakysaná smetana nebo smetanový jogurt...

Postup přípravy receptu

  1. Ze staršího chleba, bílého, vícezrnného či celozrnného pečiva si odkrojíme vršky (pokličky), vydlabeme střídky (nemusíme zcela) a otvor po střídkách naplníme směsí, kterou si připravíme ze zásob v chladničce.

  2. Zbytky tvrdých sýrů nastrouháme, přidáme klidně i tavený sýr, pomazánkové máslo nebo Hermelín, Romadur, Mozzarelu, Lučinu, pomazánkové máslo... Prostě to, co je zrovna v chladničce. Na zředění směsi použijeme zakysanou smetanu či tučný jogurt. Směs dochutíme pokrájenou uzeninou nebo zeleninou dle chuti, opepříme, solit většinou není nutné.

  3. Naplněné pečivo či chléb zaklopíme odříznutou pokličkou, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů rozpéct dokřupava. Čas neuvádím, to záleží na druhu a velikosti pečiva. Máme-li větší bochník chleba, doporučuji ho zabalit do alobalu nebo peč.papíru, aby při delším rozpékání kůrka příliš neztvrdla.

  4. Téměř ke konci pečení přisypeme k pečivu jen krátce opéct a ohřát i vydlabanou střídku, kterou budeme podávat společně s plněným pečivem či chlebem.

  5. Podáváme teplé, s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou, zeleninovými saláty... Pečivo a chléb odtrháváme nebo odkrajujeme a máčíme v rozehřáté náplni společně s opečenou střídkou. Vhodné k snídani, obědu i večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!