Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 bažant
150 g anglické slaniny nakrájené na plátky
100 g másla
sůl
čerstvě mletý pepř
3 oloupaná jablka
100 g sušených brusinek
6 kuliček nového koření
6 kuliček jalovce
6 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
6 lístků šalvěje
300 ml suchého červeného vína
4 celé hřebíčky
2 rohlíky
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si namočíme 50 g brusinek do vína s hřebíčkem. Můžeme nechat i přes noc. Bažanta pořádně dočistíme, omyjeme, osušíme.

  2. Vezmeme plátky slaniny a snažíme se jí opatrně nastrkat pod kůži bažanta.

  3. Dále si maso osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočívat.

  4. Zbytek slaniny si nakrájíme nadrobno. Do pánve si dáme kousek másla, bobkový list, 3 kuličky jalovce, nového koření, celého pepře, 3 lístky šalvěje.

  5. Přidáme nakrájenou slaninu a zvolna opékáme. Když je slanina opečená vyndáme koření, přidáme 1 1/2 nakrájeného jablka na kostky.

  6. Z vína vyndáme brusinky, přidáme na pánev a dusíme asi 3 minuty.

  7. Nakonec vše osolíme, opepříme a necháme zchladnout.

  8. Nakrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme udušená jablka, vejce a vše řádně promícháme. Je-li nádivka příliš hustá přidáme trochu mléka.

  9. Bažanta naplníme nádivkou a zašijeme ho, nebo sepneme jehlami.

  10. Víno nalijeme do pekáče, přidáme zbytek jablek nakrájených na plátky.

  11. Dále do pekáče dáme zbytek sušených brusinek, koření a naditého bažanta.

  12. Na bažanta dáme plátky másla.

  13. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme přiklopené asi 60 minut.

  14. Dále pečeme odklopené dokud není maso měkké. Maso průběžně poléváme vypečenou šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!