Rizoto s máslovou dýní podle Elly

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

250 g rýže
1/2 lžičky sušených bylinek (měla jsem směs petrželky, libečku a celerové nati)
1 máslová dýně
olivový olej
1 lžička sladké papriky
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce tahini
citronová šťáva
čerstvý koriandr nebo petrželka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Dýni oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostičky.

  2. Poté ji zakápneme olejem a upečeme v troubě doměkka.

  3. Třetinu upečené dýně schováme, zbylé dvě třetiny rozmixujeme s tahini, citronovou šťávou, solí, pepřem, červenou paprikou, lahůdkovým droždím a trochou vody na hustou kaši. Vodu přiléváme podle potřeby.

  4. Rýži propláchneme, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme, ochutíme sušenými bylinkami a přivedeme k varu.

  5. Poté stáhneme na nejnižší stupeň a vaříme pod pokličkou 12-15 minut, až než bude rýže téměř měkká.

  6. Následně vmícháme připravené dýňové pyré a společně ještě krátce povaříme, aby se propojily chutě. Na závěr vmícháme kostičky pečené dýně a drobně nasekaný koriandr nebo petrželku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!