Řepové lívanečky s křenovou pěnou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Lívanečky:
1 střední červená řepa uvařená a oloupaná
400 ml kyšky nebo podmáslí
10 g droždí (1/4 kostky)
1 vejce
200 ml hladké mouky
sůl
olej na smažení
Křenová pěna:
100 g sýra balkánského typu
250 g polotučného tvarohu nebo tučného tvarohu
2 PL hustého bílého jogurtu
čerstvý křen nebo naložený křen podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Uvařenou, vychladlou a oloupanou řepu nastrouháme najemno.

  2. Do misky nalijeme mírně vlažnou kyšku nebo podmáslí, rozdrobíme droždí, rozmícháme a přikryté necháme chvíli na teplém místě. Když se začnou tvořit bublinky, přidáme vejce, nastrouhanou řepu a mouku.

  3. Vymícháme hladké lívancové těsto, mírně je osolíme a opět necháme v teple, stačí 10-15 minut.

  4. Mezitím připravíme pěnu: balkánský sýr rozdrobíme, přidáme tvaroh a jogurt a rozmixujeme na hladkou hmotu. Vmícháme křen a můžeme ještě elektrickým šlehačem našlehat do pěny.

  5. V lívanečníku nebo na pánvi rozehřejeme olej a smažíme lívanečky. Po vyjmutí z nich případně ubrouskem odsajeme přebytečný tuk a servírujeme ozdobené křenovou pěnou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!