Řecký plněný lilek papoutsaki

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

2 lilky
500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
1 cibule
4 lžíce sekaných rajčat v konzervě (nebo čerstvá, oloupaná a zbavená dužniny)
2 lžíce petrželky (plocholisté, nasekané)
pepř
sůl
---
500 ml plnotučného mléka
100 g másla
2 lžíce hladké mouky
1-2 vejce
pepř
sůl
1 lžička sušeného česneku
---
6 cherry rajčátek
300 g mozzarelly
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji dosklovata.

  2. Přidáme mleté maso, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata a petrželku. Polovinu mléka dáme do kastrolu, přidáme máslo a uvedeme k varu. Přilijeme druhou polovinu mléka, do kterého jsme rozmíchali hladkou mouku. Stále prošleháváme, osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek, celá vejce, odstavíme a stále mícháme až bešamel vychladne.

  3. Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly lodičky k naplnění.

  4. Plníme masovou směsí, zalijeme bešamelem, poklademe plátky cherry rajčátek a posypeme hrubě strouhanou mozzarellou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!