Máslová vánočka z pěti pramenů

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička medu (nebo sladěnky)
38 g droždí
190 g hladké mouky (necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout)
Přidáme 130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Postup přípravy receptu

  1. K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

  2. Rozdělíme ho na dva díly = dvě vánočky.

  3. Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.

  5. Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.

  6. Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.

  7. Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a podle fotek přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.

  8. Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků smáčkneme dohromady a zahrneme pod vánočku.

  9. Necháme ji na plechu nakynout, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme - vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!