Rebarborový makovec se sušenkovou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
100 g mletého máku
225 g krupicového cukru
nastrouhaná kůra z 1 citronu
150 g rozpuštěného másla
150 g bílého jogurtu (plnotučného)
3 vejce
700 g rebarbory
5 lžic krupicového cukru
2 lžíce vody
Drobenka:
25 g drcených sušenek (nejlépe amaretti)
150 g hrubé mouky
1 skořicový cukr
55 g třtinového cukru
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na cca 1cm kousky, dáme do hrnce, přidáme cukr a vodu a společně vaříme cca 3 minuty - jen dokud se cukr nerozpustí a rebarbora nepustí trochu šťávy, kterou slijeme. Necháme vychladnout.

  2. Na drobenku smícháme všechny suroviny a promneme prsty, aby vznikaly hrudky.

  3. Na těsto v míse smícháme mouku, cukr, mák, prášek do pečiva, přidáme cukr, citronovou kůru, máslo, jogurt a vejce. Vše důkladně prošleháme.

  4. Těsto rozetřeme na plech (nebo dortovou formu, tam bude ale těsto 5-7 cm vysoké), poklademe rebarborou a celý povrch posypeme drobenkou. Pečeme na 160°C 40-45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!