Rebarborový (jablečný) koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g mouky
160 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
na špičku nože prášku do pečiva
špetka soli
250 g másla změklého, lze nahradit Herou či jiným tukem na pečení)
2 vejce
Náplň:
hrstka strouhanky
na kostky nakrájená rebarbora
(možná obměna – místo rebarbory lze použít na měsíčky nakrájená jablka)
cukr
skořice
vlašské ořechy - nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech ingrediencí zaděláme měkké těsto, rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme placky. Jednu položíme na plech vyložený pečícím papírem.

  2. Zlehka placku poprášíme strouhankou, poklademe kousky rebarbory, řádně posypeme cukrem – kdo má rád, přidá i skořicový, posypeme několika jadérky vlašských ořechů (nemusí být). Zakryjeme druhým plátem těsta, okraje stiskneme.

  3. Povrch potřeme rozkvedlaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova cca při 170 st. Horké pocukrujeme moučkovým cukrem a vychladlé krájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!