Rajský lilek - zdravě a chutně

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 lilek
sůl
pepř mletý
bazalka čerstvě natrhané lístky - dle chuti
1-2 stroužky česneku - dle chuti
rajčata čerstvá nebo sušená - dle chuti
olej
balzamiková redukce - není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 60 minut.

  2. Po vychladnutí sloupneme z lilku vrchní slupku nebo vydlabeme dužinu, kterou dáme do misky, osolíme, opepříme a vidličkou rozmačkáme. K rozmačkanému lilku přidáme rozetřený česnek, nasekanou bazalku, necelou lžíci rostlinného oleje (například olivový) a drobně pokrájená rajčata bez vnitřní dužiny se semínky, která můžeme předem spařit a oloupat. Pokud máme rádi sušená v oleji nakládaná rajčata, můžeme je dát místo čerstvých a olej z nich použít místo čistého rostlinného. Množství rajčat záleží na chuti každého, já dávám cca 2-3 dle velikosti. Kdo má rád balsamico, může ho také přidat nebo jím lilek přizdobit při servírování.

  3. Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat. Podáváme ke grilovanému masu nebo zelenině, můžeme jím ochucovat těstoviny, podávat lze i jako salát s pečivem, bruschettou, toustem, bagetkou...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!