Rajčata se ztraceným vejcem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

2 rajčata
1 cibule
1 lžíce oleje
3 chilli papričky – nakládané nebo 1 čerstvou
2 stroužky česneku – prolisujeme
1/2 lžičky kmínu
1/2 lžičky harissy
2 vejce
1 lžíci octa
pepř
sůl
hladkolistá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, nasekáme chilli papričky. Na lžíci oleje na střední teplotě osmahneme cibuli a chilli papričky asi 5 minut, aby cibule změkla.

  2. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku. Promícháme a přidáme 1/2 lžičky kmínu a ještě 1/2 lžičky harissy. Povaříme přibližně 1 minutu, aby se rozvinuly chutě i vůně.

  3. Přidáme nakrájená rajčata. Ochutíme pepřem a solí. Vaříme za stálého míchání asi 5 minut, až budou rajčata měkká.

  4. Mezitím v pánvi přivedeme vodu k varu, přilijeme lžíci octa do šálku a rozbijeme vejce, které necháme sklouznout do vody. Když jsou vejce v pánvi, přivedeme vodu opět k varu, pánev zakryjeme a odstavíme z tepla. Necháme stát asi 3 minuty, bílek by měl obalit žloutek. Můžeme mu pomoci lžící. Pak vejce vyndáme na papírový ubrousek a držíme v teple.

  5. Rajčata rozdělíme na talíře, na ně položíme vejce a posypeme bylinkami, třeba nasekanou petrželkou. Podáváme s opečeným toastovým chlebem. Po rozkrojení vejce má žloutek téci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!