Pšenično-žitný chléb s kaší

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvasu
150 g vody
150 g žitné mouky celozrnné jemné
Kaše:
70 g celozrnné mouky pšeničné
150 g vřící vody
Těsto:
230 g vody
450 g pšeničné chlebové mouky
2 a 1/4 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na rozkvas a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promícháme a hodinu necháme proběhnout autolýzu (lépe se vyvíjí lepek). Zatím si nachystáme moučnou kaši - vřící vodou v misce zalijeme pšeničnou celozrnku, dobře rozmícháme a lehce rozhrnuté necháme prochladnout.

  3. K těstu v míse přidáme kaši, sůl a kmín a opravdu dobře prohněteme. Necháme vykynout přibližně 1-1,5 hodiny.

  4. Na pomoučněném stole těsto přeložíme, zformujeme bochník a dáme ho vykynout do pomoučněné ošatky - cca 2 hodiny.

  5. Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, ometneme z něj mouku a dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače. Upečeme v dobře vyhřáté troubě na kameni, při 250 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 220 °C a 30 minut dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!