Paratha - Překládané celozrnné placky
Recepty, PřílohySuroviny
- 200 g atta (nebo přesáté celozrnné mouky)
- 100 g bílé mouky
- 2 lžíce ghí (nebo másla)
- 150 ml vody (teplé)
- 1 lžička soli
Postup Paratha - Překládané celozrnné placky
Postup přípravy receptu
-
V míse smíchejte mouku se solí. Pomalu přidávejte vodu a vytvářejte měkké těsto. Těsto přeneste na vál a dobře je válejte 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé.
Kouli těsta postříkejte vodou, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou odpočinout 1/2 až 2 hodiny.
Když je těsto připravené, nahřejte na středním plameni pánev nebo plotýnku. Navlhčenýma rukama znovu propracujte těsto a potom je rozdělte na 10 stejně velkých bochánků.
Na pomoučněném válu je pravidelně a rozválejte je na placky (ne příliš tenké);jestliže je to nutné, posypte si vál hladkou moukou, aby se nelepily.
Namažte jejich povrch máslem a každou parathu přeložte dvakrát na polovinu tak, že utvoříte trojúhelníky. Ty pak natenko rozválejte.
Parathu položte na suchou předehřátou ploténku nebo pánev. Pohybujte s ní dokola tak, aby všechny konce byly rovnoměrně propečené. Plamen upravte tak, aby se nepřipálily.
Když jsou obě strany zlatohnědé, obraťte parathu na první stranu a její povrch potřete 1/2 čajové lžičky ghí (nebo másla).
Paratha by se potom měla nafouknout. Obraťte ji a potřete ghí nebo máslem i druhou stranu. Paratha je hotová, když jsou obě strany zlatohnědé, pokryté tmavými skvrnami.
Všechny další parathy dělejte stejným způsobem. Jestliže parathy nepodáváte, zabalte je do vlhké utěrky, aby zůstaly teplé a vláčné.