Pravé valašské frgály

Recepty, Moučníky

Suroviny

700 g polohrubé mouky
120 g tuku (Hera)
80 g cukru
3 žloutky
1/4 l mléka
sůl
50 g kvasnic
Náplně:
Tvarohová:
2 kostky měkkého tvarohu
mletý cukr
vanilkový cukr
vanilkový pudink
(Vše dáváme podle chuti)
Povidlová:
povidla
cukr pro doslazení
(či mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá)
Drobenka:
máslo
hrubá mouka
mletý cukr
Vše zpracujeme, dokud nám nevznikne sypká hmota. Ingredience jsem dávala od oka, nepracuji s žádnými konkrétními poměry

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného osoleného (špetka soli) a oslazeného (cca 10 g mletého cukru) mléka rozdrobíme kvasnice a necháme udělat kvásek.

  2. Do mísy si nasypeme mouku, zbytek cukru, přidáme 3 žloutky, rozpuštěný tuk a kvásek. Těsto zpracujeme, přikryjeme a necháme kynout.

  3. Po cca hodině kynutí těsto rozdělíme na 4 části a každou zvlášť prohněteme. Těsto vrátíme zpět a necháme dále kynout.

  4. Po dostatečném vykynutí (já počkala asi další 1,5 hodiny) si jednotlivé části těsta rozválíme a natřeme náplní (tvarohová, maková, povidlová, hrušková). Posypeme drobenkou a ještě před pečením pokapeme rozpuštěným máslem (může být s rumem) a kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  5. Frgály pečeme do té doby, než jsou kraje dozlatova upečené. Po vytažení potřeme kraje máslem a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!