Portobello (nejen) s Nivou

Recepty, Houby

Suroviny

3 ks čerstvých velkých žampionů portobello
120 g sýru Niva
80 g šunky dušené, zauzené, od kosti
1 větší stroužek česneku
bylinky dle chuti: petrželka, pažitka...
1 vejce
2 lžíce čerstvé strouhanky
máslo nebo olej

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které můžeme přidat do směsi, kterou budeme plnit žampiony, nebo je dáme volně péct se žampiony, případně je použijeme do polévky.

  2. Nivu nastrouháme do misky, přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, jemně pokrájenou šunku, čerstvě nasekané bylinky (cca 1 lžíce), vejce, strouhanku nastrouhanou z ne zcela tvrdých rohlíků, veky či toustového chleba a vše dobře promícháme.

  3. Solit ani nemusíme vzhledem ke slanosti Nivy a šunky, případně jen opepříme.

  4. Připravenou směs rozdělíme do hlav portobello žampionů, které přendáme do máslem nebo olejem vymazané zapékací mísy, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20-25 minut, pak odklopíme a krátce dopečeme vršky směsi dozlatova.

  5. Podáváme s čerstvou zeleninou, se zeleninovými saláty, s opečenými tousty. bramborovou kaší...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!