Polévka z pečených rajčat a česneku

Recepty, Polévky

Suroviny

na polévku:
800 g dobře uzrálých rajčat
1 menší cibule (pokrájená na větší kousky)
1 palice česneku (neloupaná, jednotlivé stroužky oddělené od sebe)
5-6 stonků čerstvých bylinek:
tymián
rozmarýn
oregáno
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 litru nejlépe kuřecího vývaru nebo bujonu
1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
chilli dle chuti, pokud máte rádi něco ostřejšího
1 lžička červeného vinného octa nebo citronové šťávy
1 lžíce studeného másla
na oblohu:
2 lžíce majonézy
4 plátky slaniny pokrájené na proužky
den stará bageta (či krajíc chleba pokrájet na kostičky)
olivový olej
špetka soli
hrst rukoly (či malých salátových listů)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte si troubu na 190°C. Pekáček či zapékací nádobu vyložte pečícím papírem (nebudete pak muset pekáč moc čistit). Rajčata zvolte opravdu zralá (domácí jsou výhodou) a pokud možno přibližně podobné velikosti, aby se rovnoměrně propekla. Rajčata rozkrájejte na polovičky či čtvrtky a lžičkou odstraňte semínka vedle do mističky (tuhle lahodu pak vypijte, je v tom hodně vitamínů).

  2. V odsemínkování rajčat nemusíte být úplně precizní, nějaká ta šťáva či semínka v rajčatech zůstat mohou. Rozkrájená rajčata položte na plech řezem dolů, přisypte na hrubo pokrájenou cibuli, snítky bylinek a nevyloupané stroužky česneku.

  3. Vše zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete. Dejte péct do trouby na cca 45 minut, zhruba 2 x je polijte vlastní vypečenou šťávou.

  4. Po vyndání z trouby nechte malinko zchladnout a opatrně odstraňte sloupanou slupku rajčat. Pokud tam tu a tam nějaká zůstane, nic se neděje, po umixování to vytvoří zajímavou strukturu v polévce. Vyhoďte snítky bylinek, vymačkejte mezi prsty obsah stroužků česneků a zhruba 2 stroužky si dejte stranou (budou se hodit do majonézy).

  5. Obsah pekáče (včetně vypečené šťávy a česneku s cibulí) přesuňte do kastrolu, přidejte kuřecí vývar, cukr, případně chilli, ocet/citronovou šťávu a přiveďte k varu, zhruba 10 minut povařte.

  6. Pak ručním mixerem rozmixujte dohladka, ochuťte solí, pepřem v případě nutnosti a klidně ještě přidejte čerstvou bylinku dle vaší volby. Jako poslední přijde velká lžíce hodně studeného másla pokrájeného na plátky.

  7. Rozmíchejte máslo v horké polévce a ona velmi zjemní svou chuť. Pokud ovšem držíte dietu, tak tento kalorický krok prostě přeskočte, i když se tím připravíte o zásadní zážitek.

  8. Pokud si budete chtít jako já polévku vylepšit o oblohu, tak přidejte slaninu, rukolu a česnekovou majonézu. Jednoduše si v troubě po upečení rajčat (nebo pokud tam máte místo, tak i během pečení) připravte ještě krutony z krajíce chleba (kůrku okrojte) naporcovaného na kostičky či rukou natrhané bagety.

  9. Pečivo pocákejte olivovým olejem a dejte na cca 10 minut do trouby v malém pekáčku. Občas na něj mrkněte, aby se vám to nepřipálilo. V suché nepřilnavé pánvi opražte slaninu pokrájenou na proužky, tak aby byla pro vás dostatečně křupavá.

  10. Pak slaninu děrovanou naběračkou vyjměte z tuku z pánve, dejte okapat na papírovou utěrku. Lístky salátu či rukoly opláchněte a dobře osušte. Zhruba 2 vrchovaté lžíce majonézy vidličkou dobře smíchejte s těmi posledními 2 upečenými stroužky česneku, přidejte špetku soli.

  11. No a teď už jen smíchejte rukolu se slaninou a s krutony. Hezky to celé naservírujte na porci polévky a pokapejte trochou česnekové majonézy. I takové málo dokáže z polévky udělat ohromnou delikatesu!

  12. Tyto poslední úkony s přípravou oblohy se dají v klidu zvládnout během fáze pečení rajčat v troubě, takže na závěr to máte prostě všechno hotovo a jen užíváte exploze chutí, které se dostaví po prvním soustu. Je to jemná a zároveň explodující směsice pocitů!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!