Podkrkonošské peciválky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
1 kg polohrubé mouky
150 g cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr
50 g kvasnic
asi 3 dcl mléka
sůl
Na polití a na posyp:
horké mléko (tolik, aby vsáklo)
mletý mák nebo strouhaný perník
máslo
med

Postup přípravy receptu

  1. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, rozmícháme s trochou mléka a cukru a necháme vykynout kvásek.

  2. Přelijeme do mísy s moukou, cukrem, změklým máslem, dolijeme mléko podle potřeby a vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté znovu nakynout.

  3. Z těsta tvarujeme bochánky velikosti menších koblih, které upečeme na pomaštěném plechu.

  4. Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem, bohatě sypeme mletým mákem nebo strouhaným perníkem a lijeme rozpuštěným máslem s několika lžícemi sirobu. Pokud nesníte peciválky všechny najednou, nechte je v teple (například v troubě na nejnižší teplotu) zaležet, pak jsou ještě lepší.

  5. Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Z vývaru necháme na mírném ohni pozvolna odpařovat vodu až zbude černá hmota hustá jako med.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!