Pestrobarevný mrkvový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
180 g třtinového cukru
240 g polohrubé mouky
3 vejce
1 lžička javorového sirupu
200 ml oleje
7 nahrubo nastrouhaných mrkví
1,5 zarovnané lžičky kypřící sody
1,5 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička skořice
špetka soli
Krém:
160 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
600 g termizovaného smetanového sýru typu lučina
120 g změklého másla
1 lžička javorového sirupu
3 různé potravinářské barvy
trocha citronové šťávy
Na ozdobu:
2 balení medvídků

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte všechny suché přísady (mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a skořici) a přidejte k vyšlehané vaječné směsi. Postupně do ní zašlehejte i olej a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Poté těsto nalijte do vymazané dortové formy a pečte přibližně hodinu na 180°C.

  2. Vyšlehejte dohladka změklé máslo s cukrem, sirupem a lučinou. Chuť dolaďte citronovou šťávou. Lučinový krém rozdělte do čtyř misek v poměru 2:1:1:1. Misku s dvojnásobně větším množstvím krému si dejte stranou a použijte k potření vrchní části dortu a boků. Zbylý krém v jednotlivých miskách postupně obarvěte třemi různými potravinářskými barvami.

  3. Až korpus vychladne, třikrát ho podélně rozřízněte. Každé patro namažte jiným barevným krémem, pak celý dort potřete ze všech stran neobarveným krémem. Nakonec dort ozdobte medvídky a nechte vychladit v lednici. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!