Perníkové šneky bez kynutí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
necelý prášek do perníku
skořice mletá, cca půl lžičky
špetka soli
21 g droždí (půl kostky)
1 vejce
2 lžíce rumu
cca 130 ml mléka
100 ml oleje
Déle:
30 g rozpuštěného másla
80-100 g cukru krupice
skořice mletá
švestková povidla pokud nechceme skořicovou náplň

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme v míse se skořicí, solí, cukrem a práškem do perníku. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přilijeme trochu mléka a rum. Promícháme a necháme droždí jen krátce rozpustit. Pak přidáme zbylé mléko s olejem a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které rozválíme na obdélník, silný 4-5 mm.

  2. Plát těsta potřeme vlažným rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a skořicí. Pak plát těsta srolujeme a pokrájíme na cca 16 plátků, které vložíme do koláčové formy nebo remosky o průměru zhruba 32 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem nebo vytřeli olejem či máslem.

  3. Dáme péct na cca 35 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. Před podáváním s čajem nebo bílou kávou, můžeme posypat moučkovým cukrem.

  4. Kdo chce, může místo cukru se skořicí a máslem, plát těsta potřít rumem nebo likérem naředěnými povidly.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!