Hovězí guláš v perníkové omáčce, s kváskovým, celozrnným knedlíkem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Hovězí guláš v perníkové omáčce:
1 kg hovězí kližky
2 PL sádla
3 cibule
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 ČL rajčatového protlaku
1 l vody nebo hovězího vývaru
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
1 ČL perníkového koření
2 PL perníkových drobků na zahuštění
1 PL povidel
cibule k podávání
Kváskové celozrnné knedlíky:
100 g kvásku (připraveného přes noc)
250 g celozrnné špaldové mouky
250 g semoliny
200 ml vlažného mléka
vejce
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a očistíme zeleninu. V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli nakrájíme na kostky, přidáme k sádlu a restujeme, až je lehce nahnědlá. Vložíme maso nakrájené na větší kostky, zeleninu a nerezové vajíčko, kam jsme dali všechno celé koření. Maso orestujeme a až pustí šťávu, přidáme rajčatový protlak, sůl, perníkové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Přiklopíme tlakový hrnec a dusíme do měkka cca 30 minut. Když je maso měkké, tak vše scedíme, vyndáme maso, nerezové vajíčko s kořením a zeleninu rozmixujeme do hladka. Nakonec rozmixovanou omáčku zahustíme drobky z perníku, ochutíme povidly, ještě chvilku povaříme, vložíme maso a prohřejeme. Servírujeme s cibulí a kváskovým celozrnným knedlíkem.

  2. Postup na knedlíky: Všechny suroviny vymícháme robotem a v přikryté utěrkou necháme v teple kynout 2 hodiny. Po dvou hodinách se těsto zvětší asi o polovinu. Do hrnce dáme vařit vodu. Z těsta vyválíme dvě šišky, poté, co ještě trochu nakynou, je vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 40 minut. Po uvaření propícháme špejlí a nakrájíme.

  3. .


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!