Pajšl

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

Vepřové vnitřnosti:
0,4 kg jazyku
0,4 kg srdce
0,4 kg jater
0,2 kg sleziny
0,1 kg plic
Dále:
0,5 kg kořenové zeleniny
1 velká cibule
2 stroužky česneku
8 kuliček nového koření
3 lžičky černého pepře
4 bobkové listy
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička kmínu
Na dokončení:
3 lžíce másla
1 lžíce mouky
2 mrkve
1 petržel
kus bulvového celeru
1 cibule
0,15 l sladké smetany + 1 lžíce mouky
nebo 0,2 l zakysané smetany
ocet a/nebo citrón
cukr
sůl
K podávání:
kynutý (houskový) knedlík

Postup přípravy receptu

  1. Vnitřnosti odblaňte. Srdce, jazyk, slezinu a plíce můžete v této fázi očistit od tuku a rourek, ale nemusíte, vývar bude silnější a tučnější.

  2. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy, cibuli rozčtvrťte, stroužky oloupejte. Koření lehce podrťte v hmoždíři, jen aby se narušila struktura a svažte do gázy či dejte do vajíčka na vaření koření.

  3. Vnitřnosti mimo jater, zeleninu a koření dejte do studené vody. Přiveďte k prudkému varu, stáhněte a nechte pobublávat asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut přidejte játra.

  4. Ze zchladlého vývaru vylovte vnitřnosti, zeleninu a koření. Vnitřnosti pečlivě očistěte a nakrájejte na drobné kousky, zeleninu a koření vyhoďte. Chcete-li verzi odlehčenou, přeceďte vývar přes plátýnko studený, preferujete-li tučnější, nejprve ho přiveďte k varu, pak přeceďte a zredukujte.

  5. Zbylou syrovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Orestujte na zpěněném másle a zasypte moukou (tu můžete vynechat). Lehce osmahněte do růžova a zalijte upraveným vývarem, přidejte vnitřnosti, vmíchejte smetanu, ve které jste rozmíchali mouku nebo zakysanou smetanu a krátce povařte 5-10 min. Osolte, okyselte a oslaďte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!