Domácí pizza z žitného kvásku

Recepty, Pizzy

Suroviny

50 g žitná mouka hladká
50-70 g pšeničná hladká mouka chlebová
5-7 g vyzrálý poctivě krmený mateřský žitný kvásek (kávová lžička)
50 g žitná mouka
50 ml vlažná voda
50 g odlitků od kvásku z krmení uchovaný v lednici (pokud máme uskladněné velké
množství a je k odebrání nahradíme mouku žitnou v úvodu, pokud nemáme není
potřeba řešit)
1 lžíce olivového oleje
10 g rozpuštěného vlažného másla
sůl
90 ml vlažné vody
Na potření:
olivový olej nebo lněný olej
bylinky
rozmarýn
bazalka
česnek
mořská sůl
nejlepší vše podrtit a smíchat v hmoždíři

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek odebraný 5-7 gr a 50 gr vody + 50 gr žitné mouky pořádně promícháme a necháme zhruba 10-12 h kvasit v pokojové teplotě.

  2. Pak všechny ostatní suroviny smícháme v robotu nebo pekárně dohromady do těsta a dáme kynout cca 1,5-2 h.

  3. Potom pořádně propracujeme těsto pomocí karty, několikrát přehneme, aby se vytlačil přebytečný vzduch.

  4. Pak dáme opět kynout na zhruba 1,5 h.

  5. Pak vyválíme plát, necháme zhruba 20 min. odpočinout.

  6. Nachystáme si suroviny, které chceme na pizzu - nepsala jsem do úvodu záměrně, to si každý zvolí.

  7. Potřeme směsí těsto po okraj.

  8. Pak přidáme buď rajčata nebo smetanu jako základ, ostatní suroviny co nám chutná a pečeme na 275°C po dobu cca 8-10 min horkovzduch nebo poznáme dle barvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!