Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

kůzlečí (jehněčí) kořínek, hlava, kosti, ořezy
mrkev
petržel
celer
cibule celá ve slupce
cibule krájená
bobkový list
nové koření celé
pepř celý
pepř mletý
sůl
sádlo (máslo)
hladká mouka
kysaná smetana
ocet (citronová šťáva)

Postup přípravy receptu

  1. Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme vavřín, nové koření, pepř – kořením nešetříme (dávám 6 bobků, 1KL nového koření, 1PL celého pepře)!

  2. Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající kořínek a zeleninu – tou nešetříme! Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme.

  3. Vývar ocedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky. Kořínek pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno – je fajn, když lze do něčeho kousnout. PLÍCE VELMI DŮKLADNĚ POSEKÁME!!! (já je proženu mlýnkem na maso s hrubou šajbou). Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme).

  4. Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme ne moc tmavou zásmažku;přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme, přidáme smetanu a znovu dochutíme, popř. doředíme vroucím vývarem či vodou.

  5. Podáváme s nadýchaným kynutým knedlíkem. Zde na úvodním obrázku nafoceno s nekynutým betonovým knedlíkem, použitým na zvláštní přání stolovníků Vývar chystám den dopředu;ze studeného seberu tuk a i studený pajšl se lépe upravuje.

  6. POZNÁMKA U nás míváme o velikonoční neděli menu ve znamení kozlete: pajšl s knedlíkem jako mezichod, potom smažené s bramborovým pyré a pak pečené s rýží (podle momentální konstelace hvězd a vlastní nálady ty poslední chody prohazuji). Protože smažím vykostěné maso, tak všechny odřezky a kosti (včetně hlavy) uvařím s vnitřnostmi. Aby masa nebylo až tolik, studený předkrm a polévku se snažím dělat ze zeleniny. No, nakonec i v hotovém pajšlu je zeleniny asi 30%, a tímto se recept liší od podobných receptů... Na Pondělí velikonoční (u nás se říká o šmigrustě“) se u nás nevaří… Není koho, kdo by to zvládl… Ženské jsou chabravé na nohy a na hlasivky, chlapi jsou domrtva celí. Takže se dojídají mazance, hlavička od soboty a pajšl od neděle. O ohřívaném pajšlu platí totéž co o guláši…


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!