Losos tandoori s hráškovo-mátovým pyré

Recepty, Ryby

Suroviny

3 porce čerstvého lososa (o váze 200 g)
100 g řeckého jogurtu
1 lžíce koření tandoori masala (viz tipy a triky)
320 g mraženého hrášku
5 snítek čerstvé máty
40 g másla
3 lžíce 40% smetany
mořská sůl
barevný pepř
limetka na podávání

Postup přípravy receptu

  1. Gril v troubě rozpalte na maximum.

  2. Lososa nejdříve zbavte šupin tak, že proti jejich směru přejedete několikrát nožem po kůži ryby. Všechny porce ryby pořádně omyjte pod proudem studené vody a osolte z obou stran čerstvě mletou mořskou solí.

  3. Ve větší míse smíchejte 100g jogurtu s velkou lžící tandoori koření. Vložte do ní lososa a všechny kousky pořádně obalte ve směsi.

  4. Porce rozložte na grilovací tácek tak, aby se vzájemně nedotýkaly, tácek přesuňte na plech a vložte do trouby na 10 minut.

  5. Mezitím si postavte na sporák hrnec s vodou a lístky ze 3 snítek máty a společně zvolna přiveďte k varu. Do vroucí vody pak vsypte všechen hrášek a společně vařte tak 4 minuty.

  6. Přeceďte a část hrášku odložte stranou.

  7. Zbytek rozmixujte ponorným mixérem společně se 40g másla do hladké kaše. Přidejte lístky ze zbývajících 2 snítek máty i 3 lžíce smetany a ještě jednou pořádně promixujte.

  8. Výsledné pyré smíchejte s odloženým hráškem, osolte podle chuti a dokořeňte čerstvě mletým barevným pepřem. Servírujte na předehřátém talíři s kouskem limetky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!