Ořechový dort pro analytika

Recepty, Dorty

Suroviny

korpus:
5 vajec
špetka soli
15 dkg cukru krupice
15 dkg polohrubé mouky
5 lžic oleje
lžíce kakaa
1 lžíce oleje
Krém:
250 ml mléka
50 ml polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru moučka
50 g mletých ořechů
Zdobení:
marmeláda (použila jsem broskvovou)
marcipánová falešná hmota
50 g mletých ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu (musí dělat špičky).

  2. Do sněhu postupně všleháváme střídavě 5x žloutky a 5x olej, nakonec vmícháme mouku.

  3. Do formy 25 cm (dno vyložené pečicím papírem) nalijeme většinu těsta, přibližně 1/8 necháme v míse a přidáme 1 lžíci kakaa a 1 lžíci oleje. Promícháme a nalijeme tenkým pramínkem na těsto, poté šlejlí krouživým pobybem lehce promícháme, až vznikne melírování.

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 150°C cca 50-60 min.

  5. Na krém svaříme mléko s moukou do husté kaše, necháme vychladnout a zašleháme do ušlehaného másla s cukrem, přidáme oříšky a promícháme.

  6. Po vychladnutí korpus prořízneme, potřeme marmeládou a 1/2 krému, poloviny přiklopíme, boky a vršek potřeme krémem, posypeme mletými ořechy a ozdobíme krémem.

  7. Nakonec usadíme marcipánový graf a necháme vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!