Ořechové banánky / tyčinky s vařeným krémem

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto na tyčinky:
250 g mletých vlašských ořechů
250 g moučkového cukru
1 ks vejce
1 ks žloutků
Vařený krém:
4 ks žloutků
2 lžíce hladké mouky
180 g moučkového cukru (100 + 80 g)
200 ml mléka
200 g změklého másla
Poleva:
tyčinky Ledové kaštany + oříšek másla

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto. Těsto dáme do strojku a vytlačujeme co nejužší tyčinky, které klademe na plech s pečícím papírem. Při pečení ještě nabudou, tak je nedáváme příliš blízko sebe. Pečeme v předehřáté troubě na 160-170 °C dorůžova. Pak necháme vychladnout.

  2. Krém: z mléka, mouky, 80 g cukru a žloutků za stálého míchání na mírném ohni uvaříme hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout. Změklé máslo a cukr (dle chuti) vyšleháme do pěny. Pak vychladlou kaši s máslovým krémem dobře promícháme a můžeme i dochutit: vanilkou, rumem, mandlovou či jinou esencí, pomletými ořechy... Hotový krém dáme do cukrářského sáčku, naneseme na jednu tyčinku a druhou tyčinkou přiklopíme.

  3. Tyčinky s krémem necháme vychladit a pak je namáčíme do rozpuštěných kaštanů s máslem (ve vodní lázni nebo mikrovlnce). Nebo si můžeme polovinu tyčinek namočit předem a pak jimi ty s krémem přiklápět.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!