Nekynutý koláč z droždí s tvarohovo-jablečnou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

kvásek:
1 celá kostka droždí-42 g
vlažné mléko
1 lžíce krupicového cukru
2 lžíce hladké mouky
Postup kvásek:
-do kastrůlku dáme mléko a trochu ho ohřejeme musí být jen vlažné
-rozdrobíme do něj droždí
-přidáme cukr
(mouku vidličkou dobře promícháme a necháme kvásek vzejít)
těsto:
Do mísy nejdříve dáme:
500 g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
a vše promísíme, pak přidáme:
80-100 g másla změklého másla
100 ml mléka nebo více záleží na savosti mouky
1 celé vejce
citronová kůra
a nakonec připravený kvásek
náplň:
2 měkké tvarohy
1/2 sáčku vanilkového pudinku
cukr jak kdo sladí
1 vejce
jablka-oloupaná a na kostičky nakrájená nebo jiné sezonní ovoce
Tvaroh promícháme s půlkou pudinkového prášku, cukrem a vejcem.
Do tvarohové hmoty vmícháme jablka.

Postup přípravy receptu

  1. Těsto dobře propracujeme nebo uhněteme v domácí pekárně. Těsto by mělo být hladké a nelepí se na ruce, pokud ano přidáme ještě mouku. Těsto rozdělíme na dvě části.

  2. Z první části vyválíme tenkou placku.

  3. Na dno formy dáme pečící papír, placku na něj položíme tak, aby po obvodu měla rantl vysoký cca 2 cm a propícháme vidličkou.

  4. Rozetřeme náplň.

  5. Z druhé části vyválíme dlouhý obdélník o rozměrech: délka-obvod kulaté formy, ale raději delší, šířka-10 cm. Obdélník nožem nebo rádlem začistíme, aby strany byly rovné.

  6. Pruh lehce poprášíme moukou nebo moučkovým cukrem, podélně přeložíme a v ohybu nařízneme po celé délce proužky cca 3 cm dlouhé a 1 cm široké.

  7. Opatrně přeneseme a položíme na obvod formy-foto koláče.

  8. Potom každý proužek otočíme do tvaru slzy, nakonec můžeme potřít rozšlehaným vejcem.

  9. Náplň na koláči posypeme mandlovými lupínky-nemusí být.

  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C (horkovzdušná trouba 180°C) cca 45-50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!