Nedašovská babička (nejen velikonoční)

Recepty, Ostatní

Suroviny

300 g polohrubé mouky
4 žloutky
20 g droždí
250 ml mléka
70 g rozpuštěného másla
špetka cukru
sůl
dle libosti:
uzené maso
klobása
vejce natvrdo

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem si připravila v domácí pekárně. Nejprve vlijeme mléko s máslem, přidáme žloutky, rozdrobené droždí, špetku cukru a sůl a vsypeme polohrubou mouku. Zapneme na program Těsto a necháme vykynout. Těsto je trochu řidší.

  2. Na dno vymaštěného vyššího pekáčku si poskládáme nakrájená vejce, rozpůlené klobásy řeznou stranou dolů a kousky uzeného masa. Poté nalijeme těsto a důkladně rozetřeme. Dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme do růžova (zkoušíme špejlí). Během pečení potíráme vršek olejem.

  3. Pokrm vyjmeme, překlopíme na lněný ubrousek, ve kterém se tento starodávný pokrm i podává. (to se praví v knize). Servírujeme s kysaným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!