Nedašovská babička (nejen velikonoční)
Recepty, OstatníSuroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- špetka cukru
- sůl
- dle libosti:
- uzené maso
- klobása
- vejce natvrdo
Postup Nedašovská babička (nejen velikonoční)
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem si připravila v domácí pekárně. Nejprve vlijeme mléko s máslem, přidáme žloutky, rozdrobené droždí, špetku cukru a sůl a vsypeme polohrubou mouku. Zapneme na program Těsto a necháme vykynout. Těsto je trochu řidší.
Na dno vymaštěného vyššího pekáčku si poskládáme nakrájená vejce, rozpůlené klobásy řeznou stranou dolů a kousky uzeného masa. Poté nalijeme těsto a důkladně rozetřeme. Dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme do růžova (zkoušíme špejlí). Během pečení potíráme vršek olejem.
Pokrm vyjmeme, překlopíme na lněný ubrousek, ve kterém se tento starodávný pokrm i podává. (to se praví v knize). Servírujeme s kysaným zelím.