Muffiny čtyřikrát jinak

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
2 kypřící prášky do pečiva
4 vejce
400-600 ml sodovky (třeba soda stream)
400-600 ml mléka
6 lžic oleje
Náplň I.:
1 lžíce kakaa
100 g nasekané bílé čokolády
Náplň II.:
2 pokrájené kompotované broskve
Náplň III.:
100 g nasekané hořké čokolády (nebo čokolády na vaření)
Náplň IV.:
2-3 lžíce mleté skořice (ne skořicový cukr)
hrst (necelá 1/2 sáčku) posekaných rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku smícháme s jedním práškem do pečiva, přidáme 50g krystalového cukru a dobře promícháme, aby se nám mouka spojila s kypřícím práškem.

  2. Poté přidáme 2 vejce a vmícháme je.

  3. Potom postupně přiléváme sodovku, dokud nevznikne těsto o něco hustější než na palačinky a nakonec vmícháme 3 lžíce oleje.

  4. Těsto rozdělíme do dvou misek. Do jedné poloviny vmícháme nasekané broskve a druhou obarvíme kakaem a vmícháme do ní bílou čokoládu. Obě dáme uležet do lednice.

  5. Mezitím si připravíme další těsto. Polohrubou mouku opět smícháme s kypřícím práškem a zbytkem cukru a dobře promícháme. Přidáme zbylá vejce a promícháme.

  6. Pak podle potřeby přiléváme mléko. Opět chceme těsto o malinko hustější než na palačinky.

  7. Nakonec vmícháme 3 lžíce oleje.

  8. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné vmícháme skořici a nasekané rozinky. Do druhé vmícháme nasekanou hořkou čokoládu a uložíme do lednice.

  9. Mezitím si ustřihneme asi metrový kus papíru na pečení, 3x ho přeložíme tak, aby nám vznikl čtverec o velikosti cca 10x10 cm a kružítkem si na něj nakreslíme kruh přes celou jeho velikost.

  10. Kruh vystřihneme a dostaneme 8 kruhů, které nám poslouží místo papírových košíčků. Tento postup musíte zopakovat několikrát, protože celkem budete mít asi 30 ks muffinů. Pokud máte košíčky, nebo raději pečete ve vymazané formě na muffiny, tak tento krok můžete přeskočit.

  11. Jednotlivé kruhy vždy vmáčkeme do ďolíku a naplníme asi dvěma lžícemi těsta. Pečící papír je sice dost neposedný a bude vám z ďolíků vyskakovat, ale stačí když si ho jedním prstem přidržíte na místě. Důležité je, dobře ho vtisknout do ďolíku a uhladit přehyby, které vzniknou, papír pak drží lépe uvnitř a lépe se Vám bude plnit těstem.

  12. Těsta vystačí asi na 2 a půl plechu s 12 ďolíky. Můžete plnit až k okraji, těsto i přes sodu a kypřící prášek o moc nestoupne, spíš si udělá bříško.

  13. Jeden plech jsem pekla při 200°C asi 10-15 minut v elektrické troubě na spodek i vršek zároveň.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!