Mrkvový salát s bobulemi

Recepty, Saláty

Suroviny

300 g mrkve
250 g hroznových bobulí
2 lžičky moučkového cukru
1 citron
sůl
skořicový olej nebo ořechový olej k podávání
1 lžíci nasekaných ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme zálivku. Do šťávy vymačkané z poloviny citronu přidáme špetku soli, cukr a 2 lžíce čerstvé šťávy vymačkané z části bobulí. Vše promícháme a necháme vychladit.

  2. Zatím očistíme, omyjeme a nastrouháme mrkev. Hroznové bobule omyjeme, překrojíme a pokud je třeba, vyndáme z nich jadérka. V misce smícháme mrkev s bobulemi a zalijeme zálivkou.

  3. Před podáváním salát pokapeme skořicovým olejem. Lze koupit nebo vyrobit domácí - 0,5 l např. arašídového oleje, 1 svitek celé skořice. Olej nalijeme do čisté sklenice, přidáme skořici a necháme ustát cca 3 dny. Olej můžeme uchovat 5 týdnů a používáme na různé saláty. Nemáme-li skořicový olej, použijeme jiný kvalitní určený pro studenou kuchyni (např. ořechový). Ozdobíme plátky citronu nakrájenými ze zbylé poloviny a nasekanými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!