Mrkvové muffiny se zázvorovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na muffiny:
250g sladké mrkve (nejlépe karotky)
100g cukru
100g másla
2 velké lžíce kysané smetany
1 vejce
šťáva z 1 pomeranče
3 lžíce oříškového likéru
200g pražených jemně mletých mandlí (viz tady: [uri]http://www.foodstyle.cz/products/kokosove-kulicky-s-prazenou-mandli/[/uri])
120g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 a ½ lžičky mletého zázvoru
+ 1 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
+ trocha oleje na vymazání formiček
Na krém:
250g mascarpone
45g kandovaného zázvoru
30g čerstvého zázvoru
kůra z 1 biocitronu
šťáva z poloviny biocitronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte krém, aby se stihl vychladit. Kostky kandovaného zázvoru nastrouhejte na jemno a vsypte do větší mísy.

  2. Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte na nejjemnějším vzorku struhadla (dejte pozor, aby vám nezůstaly větší kousky zázvorových vláken) a přidejte do mísy.

  3. Nakonec přisypte na jemno nastrouhanou kůru omytého bio citronu i citronovou šťávu a společně promixujte ponorným mixérem – aby ste se zbavily případných zázvorových vláken.

  4. Do základu pomalu a na nízké otáčky vešlehejte mascarpone. Přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.

  5. Nastal čas muffinek. Mrkev nastrouhejte na jemném vzorku struhadla a vsypte do velké mísy.

  6. Zvlášť si vyšlehejte 100g másla, 100g třtinového cukru, 2 lžíce zakysané smetany a 1 vejce (vše musí mít pokojovou teplotu!) do kompaktní nadýchané směsi.

  7. Přilijte ji k mrkvi a rozpalte troubu na 180°C.

  8. andle rozmixujte na jemno a přisypte k mrkvi.

  9. Vymačkejte šťávu z 1 většího pomeranče a přilijte k těstu.

  10. Vlijte 3 lžíce oříškového likéru.

  11. Jablko oloupejte, nastrouhejte na jemném vzorku struhadla a přimíchejte do těsta.

  12. Nakonec přidejte do 120g polohrubé mouky 2 lžičky prášku do pečiva i 2 a ½ lžičky mletého zázvoru a vše přimíchejte k mrkvové směsi.

  13. Formičky na muffinky lehce vymažte olejem (nebo plech na muffiny vyložte papírovými košíčky) a naplňte je až po okraj.

  14. Vložte do rozpálené trouby na půl hodiny.

  15. Těsto je díky mrkvi a jablku vlhčí, proto při klasickém testu špejlí na ní ulpí pár vlhkých drobečků, což je v pořádku.

  16. Jakmile muffinky vychladnou, odřízněte jim vršky. Zázvorovým krémem naplňte zdobicí sáček s hvězdicovitou špičkou a muffinky naplňte krémem.

  17. Přiklopte vrškem dortíčku, stříkněte ještě trošku krému, čímž přilepíte“ marcipánovou mrkvičku – návod na její výrobu najdete tady: uri]http://www.foodstyle.cz/products/marcipanove-mrkvicky/[/uri]


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!