Modrý dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
4 vejce
210 g cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Krém:
Nutella
máslo
2-3 banány
Marcipán:
150 ml vody
70 g másla
150 g hladké mouky
500 g přesátého cukru moučka
mandlová tresť

Postup přípravy receptu

  1. Recept je do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru do husté hmoty, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva.

  2. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy.

  3. Marcipán: Vodu s máslem přivedeme do varu a nasypeme do ní mouku. Těsto tzv. odpálíme, tzn. mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce. Necháme vychladit.

  4. Poté na vál přendáme těsto, prosátý moučkový cukr, asi 2-3 lžičky tresti a zpracujeme v hladkou hmotu. Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami. Pokud používáme práškové, rozděláme v kapce vody a pak přidáme do hmoty.

  5. Při potahování dortu je dobré si připravit 2 kusy folie, hmotu mezi ně vložit a vyválet. Poté odstraníme horní část a na dolní části vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení.

  6. Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, pak se netvoří nežádoucí záhyby a dort se lépe potáhne. Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný! Pečeme 40 minut na 180°C, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!