Meltík

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 L-vejce
120 g fruktosy
75 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
2 lžíce oleje
1 lžíce bio kakaa
80 g celozrnné pšeničné mouky
80 g chlebové pšeničné mouky
500 g bílého jogurtu
125 g tvarohu
2 lžíce vanilkové fruktosy (,,vanilkový cukr light“)
rakytníková marmeláda
1 sáček Melty
1/4 lžičky agaru

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt si dáme do jemného cedníku, položíme na misku, přikryjeme potravinovou fólií a necháme 24 hodin vykapat syrovátku.

  2. Druhý den suchý jogurt vyšleháme s tvarohem a lžící vanilkové fruktosy (pokud nemusíte hlídat tuky, můžete přidat pár lžiček rostlinné šlehačky). Dáme do dózy a uložíme prozatím do lednice.

  3. Předehřejeme si troubu na 175°C, formu si vymažeme a vysypeme.

  4. Z bílků, 4 lžic ledové vody a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

  5. V jiné míse si vyšleháme do pěny žloutky, 4 lžíce horké vody, olej, mléko a fruktosu. Poté přidáme prosetou mouku a kakaový prášek. Opatrně těsto zabalíme do bílků, dáme do formy a pečeme zhruba 25-30 minut. Pokud máte strach z nadýchanosti těsta, můžete použít lžičku bio kypřícího prášku.

  6. Korpus opatrně vyndáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.

  7. Sáček melty zalijeme 100ml vařící vody a necháme louhovat. Poté sáček vyhodíme a necháme vychladnout.

  8. Korpus rozkrojíme, namažeme rakytníkovou marmeládou, pokapeme obě poloviny meltou, potřeme krémem a slepíme.

  9. Zbytek krému použijeme navrch.

  10. Zbytek melty smícháme s agarem, přivedeme k varu a nedbale polijeme celou buchtu. Dezert je nejlepší odležený alespoň 3hod v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy