Makošvestkáč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 větší kelímek bílého smetanového jogurtu
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 3/4 kelímku krystalového cukru
- 1/2 kelímku oleje
- 2 vejce
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 1 skořicový cukr
- mletý mák
- moučkový cukr
- skořice
- máslo
- Drobenka:
- 1 kelímek hrubé mouky
- 1/2 kelímku krystalového cukru
- 4 lžíce změklé Hery
Postup Makošvestkáč
Postup přípravy receptu
-
Do polohrubé mouky nasypeme necelý prášek do pečiva, špetku soli a skořicový cukr. Zamícháme, přilijeme olej, 2 celá vejce, bílý jogurt a vypracujeme těsto, které vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč.
Stejnoměrně ho rozetřeme a poklademe půlkami švestek, které lehce zamáčkneme slupkou do těsta. Zlehka posypeme mletou skořicí. Do každé půlky švestky nasypeme lžičkou mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem (zbytek máku rozhodíme po celém koláči) a celý koláč poklademe malými kousky másla. Navrch koláče dáme drobenku.
Drobenku jsme udělali smícháním hrubé mouky, cukru a Hery.
Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě asi 30 minut.