Makové řezy de luxe
Recepty, MoučníkySuroviny
- NA TĚSTO:
- 1/2 kg hladké mouky
- 12 dkg moučkového cukru
- 1 hera
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- NA NÁPL%N:
- 1/4 kg mletého máku
- 2,5 dl vroucího mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 1 l mléka
- 2 vejce
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 hrsti rozinek
- 1 dl rumu
- NA DROBENKU:
- 10 dkg hery
- 5 dkg cukru krupice
- 15 dkg hrubé mouky
Postup Makové řezy de luxe
Postup přípravy receptu
-
Ze všech předepsaných surovin na těsto zpracujeme na vále těsto a necháme v chladu asi hodinu odležet. Poté ho rozválíme na plát, přeneseme do pekáče a nandáme makovou náplň.
Mletý mák přelijeme vroucím mlékem a odstavíme. Zvlášť uvaříme z litru mléka a cukru 2 pudinky, vmícháme do nich mák a necháme zchladnout. Po zchladnutí zašleháme do náplně 2 celá vejce, moučkový cukr, rozinky a rum.
Pokud je náplň moc tekutá, zahustíme ji podle potřeby rozdrcenými piškoty nebo hrstí strouhanky. Takto připravenou směs rovnoměrně naneseme na vyválené těsto a vrch koláče zasypeme drobenkou udělanou z množství dle rozpisu.
Pečeme při 180°C přibližně 40 minut, dokud okraje koláče nemají zlatou barvu.