Makové řezy de luxe

Recepty, Moučníky

Suroviny

NA TĚSTO:
1/2 kg hladké mouky
12 dkg moučkového cukru
1 hera
2 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
NA NÁPL%N:
1/4 kg mletého máku
2,5 dl vroucího mléka
2 vanilkové pudinky
1 l mléka
2 vejce
10 dkg moučkového cukru
2 hrsti rozinek
1 dl rumu
NA DROBENKU:
10 dkg hery
5 dkg cukru krupice
15 dkg hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech předepsaných surovin na těsto zpracujeme na vále těsto a necháme v chladu asi hodinu odležet. Poté ho rozválíme na plát, přeneseme do pekáče a nandáme makovou náplň.

  2. Mletý mák přelijeme vroucím mlékem a odstavíme. Zvlášť uvaříme z litru mléka a cukru 2 pudinky, vmícháme do nich mák a necháme zchladnout. Po zchladnutí zašleháme do náplně 2 celá vejce, moučkový cukr, rozinky a rum.

  3. Pokud je náplň moc tekutá, zahustíme ji podle potřeby rozdrcenými piškoty nebo hrstí strouhanky. Takto připravenou směs rovnoměrně naneseme na vyválené těsto a vrch koláče zasypeme drobenkou udělanou z množství dle rozpisu.

  4. Pečeme při 180°C přibližně 40 minut, dokud okraje koláče nemají zlatou barvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!