Medovník - Bára

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 ks vejce
1 ks Hera (rozpustit v mikrovlnce)
3 Lžíce medu (rozpustit v mikrovlnce)
400 g hladké mouky
300 g cukru
1 lžička jedlé sody
Krém 1:
2 ks zakysané smetany
krém 2:
1 ks salko karamelové
1 ks másla

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: zapneme troubu (horkovzdušná 180°C).

  2. Všechny ingredience smícháme a rozšleháme šlehačem, jedlou sodu přidáme před koncem šlehání (těsto je celkem řídké konzistence v chladu rychle tuhne).

  3. Těsto rozdělíme na 4 díly které roztáhneme rovnoměrně stěrkou na plech (pokud se těsto blbě roztahuje lechce nahřejeme plech aby se těsto zahřálo popř ho nahřejeme v sáčku v vodní lázni ad znovu rozpustíme med a tuky v něm obsažené).

  4. Pečeme v předehřáté troubě cca 4,5minuty (čím víc do zlatova těsto bude tím víc jde vidět struktura medovníku).

  5. Po upečení a vychladnutí vykrojíme kruh o velikosti medovníku (Po upečení a schladnutí je těsto někdy velmi křupavé nebojte navlhne z krému).

  6. Zbylé odřezky těsta proženeme mixérem na velmi hrubou strouhanku (budeme ještě potřebovat)

  7. Krém 1: Zakysaná smetana

  8. Krém 2: Rozšleháme ztuhlé máslo a karamelové salko (pokud nemáme karamelové salko tak jde vyrobit popřípadě 2h převařit salko klasické).

  9. Na první těsto naneseme zakysanou smetanu přiložíme další těsto a dáme korpus takto střídáme dále. Na uplný vrch příde salko, které rozetřeme i po obvodu a zasypeme strouhankou vytvořenou z přebytků těsta, boky poctivě uplácáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!