Máslový rohlík
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 kg hladké pšeničné mouky
- 2 dkg soli
- 4 dkg droždí
- 2 dkg cukru
- 10 dkg stolního másla do těsta
- 3 dkg sušeného mléka
- 3 dkg másla přepuštěného na potírání
- 3,8 dl vody do těsta
- hmotnost pečiva 30-50 g
Postup Máslový rohlík
Postup přípravy receptu
-
Základní postup výroby těsta pro bílé pečivo. Tento sortiment pekařských výrobků připravujeme vždy na kvásek (pekařský omládek) způsobem zamíchání všech surovin najednou. Nejobvyklejší způsob, do 1/3 celkového množství tekutiny potřebné na zadělání těsta přidáme droždí, trochu cukru a část mouky.
Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30C°. Po nakynutí přidáme zbytek vody a další suroviny. Tuhost těsta volíme podle vyráběného sortimentu. Teplota těsta v rozmezí 29-30 C°. Doba zrání těsta 1-2 hodiny.
Tvarování rohlíků: Připravené těsto rozdělíme na stejné kousky, které stočíme do malých bochánků a necháme 5 minut odpočinout. Pomocí válečků vyválíme z bochánků elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Vytvarované rohlíky necháme rovné nebo do tvaru podkovy.