Máslový toustový chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

440 hladké mouky
10 g sójové mouky (nebo dát celkem 450 g hladké mouky)
8 - 10 g soli
45 g másla
250 g (ml) vody
1 malá zarovnaná lžička krupicového cukru
15 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Jako první do nádoby vlijeme vlažnou vodu a přidáme rozpuštěné, ale vlahé máslo. Obě dvě mouky smícháme dohromady, prosijeme a ještě zamícháme sůl. Vsypeme do nádoby na tekuté ingredience, nahoru dáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a následně vyválíme šišku. Vložíme do hranaté chlebíčkové formy vyložené pásem papíru na pečení. Forma může být o délce 30 cm, ale i delší. Těsto necháme ve formě vykynout.

  3. Vykynuté těsto ve formě shora orosíme rozprašovačem vlažnou vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut při 210°C a pak zhruba 20-25 minut při 180 - 185°C.

  4. Upečený chléb vyjmeme z formy a necháme zchladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!