Makrela s nivou na pomerančích

Recepty, Ryby

Suroviny

4 kuchyňsky upravené makrely
1 velký šťavnatý pomeranč
100 g nivy
100 g másla
2 stroužky česneku utřené se solí
8 celých neoloupaných stroužků česneku
tymián
bílý pepř
sůl
zelená petrželka
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Ryby omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.

  2. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme k němu česnek utřený se solí a necháme ho rozvonět.

  3. Pomeranč rozpůlíme a z poloviny vymačkáme šťávu, kterou přilijeme k rozpuštěnému máslu. Máslovou směs necháme vychladnout a ztuhnout.

  4. Dvě třetiny směsi smícháme s nahrubo nastrouhanou nivou a vyplníme s ní břišní dutiny makrel. Ryby naskládáme do zapékací misky vhodné velikosti. Obložíme bramborami, které jsme omyli a překrojili na poloviny nebo čtvrtiny. Povrch a volná místa vyplníme druhou polovinou pomeranče, nakrájeného na kousky a neoloupanými, plochou stranou nože rozmáčknutými stroužky česneku. Zbylé ochucené máslo opět rozehřejeme a zalijeme jím celý obsah pekáčku.

  5. Vložíme do trouby, rozehřáté na 220°C a pečeme 40 minut. Poté zasypeme petrželkou a tymiánem a dopečeme 5 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!