Mandle v každé lžičce Trojnásobně mandlový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

na dortový korpus:
220 g změklého másla
400 g marcipánu (viz tipy a triky)
6 vajec pokojové teploty
4 lžíce mandlového likéru (viz tipy a triky)
120 g hladké mouka prosáté s
1 lžičkou prášku do pečiva
100 g třtinového cukru
60 g mletých pražených mandlí
60 g mleté pražené lískové oříšky (viz tipy a triky)
na krém:
100 ml mandlového likéru
120 g třtinového cukru
6 žloutků
250 g změklého másla
špetka soli
60 g mletých pražených mandlí
60 g mletých pražených lískových oříšků
160g krájených pražených mandlí na ozdobu (viz tipy a triky)
máslo (na pražení mandlí)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve se pusťte do korpusu. Vejce vyšlehejte s máslem a cukrem a po chvilce šlehání přidejte mandlový likér (pokud by se vám máslo sráželo, postavte mísu se směsí na chvíli nad hrnec s mírně vroucí vodou a hodně míchejte).

  2. Rozpalte si troubu na 180°C

  3. Nastrouhejte si marcipán najemno (lépe to jde, pokud jej necháte přes noc nezabalený oschnout“ na vzduchu) a společně s mletými mandlemi a oříšky vmíchejte k vajíčkům.

  4. Naposledy přidejte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a ještě jednou pořádně prošlehejte.

  5. Nerezovou mísu (nebo formu na dort) vyložte pečicím papírem (je lepší si mísu trochu vytřít máslem, aby se vám papír nesmekal), vlijte do ní připravené těsto a přikryjte alobalem.

  6. Uložte do vyhřáté trouby a nechte hodinu a půl péct, až bude povrch zlatavě hnědý a na špejli zapíchnuté do dortu neulpí žádné drobečky).

  7. Zatímco se dort peče, máte dost času na přípravu krému. Tepluvzdornou (ale ne nerezovou) mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou (tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny) a vložte do ní 6 žloutků, 100 ml mandlového likéru, špetku soli i 120 g cukru. Metličkou nebo spirálou šlehejte alespoň 10 minut, až vznikne hustá nažloutlá pěna.

  8. Odstavte ji z plotny, nechte vychladnout a poté přidejte zbytek mletých ořechů a mandlí i máslo a vyšlehejte krém. Uložte ho do ledničky ztuhnout.

  9. Až upečený korpus vychladne, rozkrojte jej dlouhým nožem na tři části. Pak vezměte spodní díl dortu, potřete pomocí mašlovačky troškou mandlového likéru, naneste část krému (trochu méně než třetinu, aby vám zbylo dost krému na potření celého dortu) a přiklopte druhým dílem korpusu – zvlhčete likérem a natřete menším dílem krému.

  10. Celý dort pak rovnoměrně natřete krémem a dejte na chvíli ztuhnout do ledničky (nebo i mrazáku) – tuhý krém dotvarujte, uhlaďte stěrkou a posypte nasekanými praženými mandlemi a trochu přimáčkněte. Uložte do lednice alespoň na půl hodiny, aby se chutě dobře propojily.

  11. Těsně před servírováním nakrájejte na menší kousky, které můžete ještě doplnit ušlehanou smetanou. A nezapomeňte, že: Krása mandlových květu spočívá v tom, že mandlové květy myslí jen na mandle, které z nich vzniknou.“


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!