Palačinkové muffiny s borůvkovou omáčkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na palačinkové těsto:
2 lžíce rozpuštěného a lehce vychladlého másla (cca 10 g)
4 velká vejce (nejlépe pokojové teploty, klidně je dejte na chvilku do teplé vody)
160 ml vlažného mléka
100 g prosáté hladké mouky;použila jsem špaldovou
1 lžíce cukru;použila jsem třtinový
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody (můžete ale vynechat)
Na borůvkovou omáčku:
1 hrnek borůvek (použila jsem mražené z domácích zásob z léta) cca 170 g ve zmrzlém stavu
2-3 lžíce cukru (záleží na kyselosti ovoce)
1 lžička čerstvé citronové šťávy (dá se tím regulovat sladkost celé omáčky, přidejte či uberte dle svých potřeb a chutí)
1 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce vody
Bonus pro gurmány:
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky mletého hřebíčku (ale není podmínkou)

Postup přípravy receptu

  1. Rozpalte troubu na 210°C spolu s plechem na muffiny uvnitř. Použila jsem klasický na 12 menších muffinů, dobře očištěný, aby se to v troubě nepřipalovalo. Během rozehřívání trouby si v mixeru rozšlehejte tekuté suroviny: rozklepnutá vejce, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Pak přidejte prosátou mouku (aby jste měli těsto krásně nadýchané), špetku soli, sodu (pokud vůbec použijete) a cukr. Hezky promíchejte, aby se všechny přísady spojily a nezůstaly tam žádné hrudky. Těsto v mixeru odstavte stranou. Teď přijde na řadu omáčka z borůvek. V mističce s vodou si pečlivě rozmíchejte škrob, aby i tady nezůstaly hrudky. Do kastrůlku dejte borůvky (pokud máte mražené, vůbec je nerozmrazujte), přisypte cukr, zakápněte čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, přispyte případné koření (pokud vůbec použijete) a vlijte vodu se škrobem. Celé za častého míchání přiveďte k varu na vyšším středním výkonu sporáku. Od bodu varu stáhněte výkon sporáku na miniminum (směs by měla probublávat). Míchejte často a hezky ode dna kastrůlku, ať se vám to k němu nepřichytí a vařte cca 3-5 minut do zhoustnutí. Pak vypněte sporák a nechte na něm omáčku stát. Rozpusťte si 2 lžíce másla a připravte mašlovačku nebo štětec, co používáte při vaření.

  2. To už budete mít rozpálený plech na muffiny v troubě. Vyndejte ho a vymastěte každý otvor na muffin kapkou rozpuštěného másla. Několika pulzy promixujte palačinkové těsto a začněte vlívat do formiček na muffiny. Nalijte do poloviny objemu, maximálně do 2/3 výšky muffinu, neb těsto hodně nabyde během pečení. Naplněný plech šoupněte do trouby na střední příčku a nechejte péct 15-18 minut. Ke konci pečící doby vám doporučím těsto hlídat, aby se nepřipálilo.

  3. Než se palačinkové muffiny upečou, tak zlehka přihřejte borůvkovou omáčku, která asi trošku zhoustla či ztuhla. Teplem se to ale snadno napraví. Připravte si sítko a moučkový cukr, kterým krásně své dílo “zasněžíte”. Pokud máte doma vanilkový moučkový cukr, tak ho určitě použijte, neb vůně vanilky na nadýchaném palačinkovém těstě je excelentní! A že ho doma nemáte? Tak si sami jednoduše vyrobte domácí vanilkový moučkový cukr vložením rozkrojeného vanilkového lusku do uzavíratelné sklenice s moučkovým cukrem. Nebudete litovat! 8-). Po vyndání plechu s muffiny začněte rovnou servírvat tuto božskou dobrotu!! Plačinkové muffiny během pečení neskutečně krásně vyskočí nahoru z formičky a uprostřed se udělá ďolík jako stvořený na pořádnou porci borůvkové omáčky! Celý plech nadýchaných muffinů posypte hojně moučkovým cukrem. Použila jsem vanilkový moučkový cukr. Ten se nádherně rozvoní po celé domě, jak se začne pomalounku rozpouštět na horkém těstě. Až se zakousnete do palačinkového muffinu, který je nadýchaný jako pírko a pocítíte slastnou chuť a vůni lehounce okořeněných borůvek v omáčce, tak se ocitnete v gurmánském nebi! A pokud se budete chtít rozmazlovat, tak si do každého muffinu přidejte kopeček zmrzliny:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!