Maminčina vymazlená vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 g cukru krystal
50 g změklého másla
70 g sádlo
2 žloutky
250 ml mléka
3/4 kostičky droždí
60 g rozinek
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
citronová kůra
ořechy na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience připravíme den předem, aby měly pokojovou teplotu (mléko ne). Připravíme kvásek z droždí,1/2 lžičky cukru, hladké mouky a vlažného mléka. V kastrolu utřeme máslo, žloutky, cukry a citronovou kůrou do pěny. Do mísy přidáme ušlehané máslo s cukry a kvásek. Vše zpracováváme vařečkou a postupně přisypáváme mouku, aby se těsto nesrazilo. Nakonec přidáme rozinky, které šlehačem zapracujeme do těsta. Těsto posypeme špetkou mouky a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny (nechávám déle).

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a upleteme vánočku. Těsto rozdělíme na 9 částí, které rozválíme na delší copy. Spodní část vánočky se plete ze 4 copů, druhá vrstva ze 3 a poslední část vánočky pleteme ze 2 copů.

  3. Poté, co vánočku upleteme, necháme ji ještě dalších 30 minut kynout. Potřeme ji vejcem a posypeme ořechy. Pečeme ji na 180 stupňů asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!