Makové raženky s prefermentem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g droždí
– dobře umícháme a zakryté necháme v teple pracovat asi 12 hodin
Dále:
150 g vody
30 g změklého sádla
2 lžičky soli
350 g hladké mouky
20 g pšeničných otrub
20 g máku
2-3 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému prefermentu přidáme všechny zbylé suroviny (droždí rozmíchané ve vodě) a unhěteme těsto, které necháme v teplé místnosti vykynout. Během kynutí můžeme jednou nebo i dvakrát propracovat.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na menší dílky, všechny zakulatíme a necháme chvíli, asi 10 minut odpočinout. Vrchní stranu buleček omoučíme, orazíme raznicí a oraženou stranou dospod uložíme na plech nakynout.

  3. Asi po 40 minutách je otočíme, necháme dokynout (a zapneme nahřívat troubu), zastříkneme jim povrch vodou a upečeme (190-200°C/15-20 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!