Makové rohlíky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
250 g másla
100 ml mléka
1/2 vanilkového cukru
špetka soli
Kvásek:
60 g droždí
trochu cukru
trochu vlažného mléka
Náplň:
mletý mák - cca 200 g
cukr krupice
horké mléko
Na potření:
vejce

Postup přípravy receptu

  1. Udělám kvásek - rozdrobím droždí, posypu cukrem a poliji vlažným mlékem - nechám vzejít.

  2. Smíchám všechny sypké suroviny na těsto - mouku, vanilkový cukr, sůl. Přidám nastrouhané máslo a uhnětu hnětačem. Pak přidám kvásek a zamíchám. Nakonec přiliji vlažné mléko a vypracuji těsto. S těstem se dobře pracuje, je mastné, nelepí se. Vypracované těsto rozdělím na 4 díly a každý díl rozválím do kruhu, který rozdělím na 8 dílků (jako pizzu).

  3. Vyrobím náplň, suroviny smíchám tak, aby vznikla hustá kaše. Do máku přilévám vařící mléko. Cukru se dává dle chuti, jak kdo má rád sladké.

  4. Lžičku náplně dám na každý dílek a zaroluji rohlík. Na závěr potřu rozšlehaným vejcem a dám hned péci. Peču 20 minut na 160 stupňů na program horkovzduch.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!