Maki sushi

Recepty, Ryby

Suroviny

2 Krabí tyčinky
1/4 avokádo
nakládaný zázvor
1/4 Okurka
2 plátky Řasa Nori
1 lžíce rýžový ocet
250 ml voda
1 lžička cukr krupice
150 ml Rýže Kome
křen Wasabi
sojová omáčka
1/2 lžičky sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rýži odměřte hrníčkem nebo sklenicí, nasypte do hrnce, přidejte asi dvojnásobné množství studené vody a properte (rukou). Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x - voda z rýže je napoprvé velmi kalná, ale ani po osmém proprání nebude úplně průzračná, nicméně propraná dostatečně.

  2. Poté rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát. Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minumum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Odolejte pokušení zvednout poklici a na rýži se podívat! Po 15 minutách rýži odstavte, konečně sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut (utěrka zabrání skapávání sražené páry zpět do rýže).

  3. V misce nebo skleničce smíchejte asi 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Nemíchejte kovovým nástrojem - kov někdy zareaguje s octem a výsledná chuť elektrolytu rýži moc neprospěje. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé.

  4. Plátky mořské řasy Nori rozřízněte na polovinu nebo rozstřihněte nůžkami. Rozložte je na utěrku nebo podložku a na každý plátek rozprostřete rýži. Potřete ji pastou wasabi a poklaďte nudličkami okurek, surimi tyčinek a lososa. Pomocí bambusové podložky (dají se koupit v obchodech s čínským nebo orientálním zbožím) či utěrky je srolujte a lehce stiskněte. Každou roládku nakrájte na 6-8 stejně velkých kousků. Sushi podávejte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!